Изповед

Не се страхувайте от Любовта… Няколко думи за тайнството Изповед

Моментът, в който пристъпиш към тайнството на покаянието и помирението, е момент на среща с Бог, Който е Любов. Това е основната истина за този кратък момент: срещата с любовта. Защото Бог не може само едно – не може да не обича човека… И само ако поискаш да се върнеш при Него, Той винаги ще те очаква, както бащата очаква завръщането на блудния си син, в притчата от Евангелието на Св. Лука (Лк. 15).

Изповедта смело може да се сравни със среща на двама влюбени – тук самият Бог ясно и конкретно потвърждава, че те обича. Знак на тази любов е прошка за всички, дори най-лошите и най-срамните, грехове, които би могъл да извършиш. Бог не прощава само един грях… само един – този, който човек не изповяда. Опитът ти с безграничната любов на Бога, прошката и близостта, зависи преди всичко от Теб! Той винаги чака и иска да потвърди любовта си!

Може би имаш спомен, че си съгрешил доста в живота си и със страх молиш  свещеника за изповед или коленичиш в изповедалнята… а си тръгваш радостен и истински свободен, без тежест в сърцето, въпреки че не си направил кой знае какво – просто си признал греховете си… – това е знак, че Исус наистина действа и отнема греха, като дава щастие и мир на сърцето, връща отново благодатта на светостта. Не бива да се страхуваш и боиш от тайнството изповед. Това, трябва да е среща с любовта на Бога. Парадоксално е, че знаеш какъв ще бъде резултатът от изповедта, още преди да пристъпиш към нея. Знаеш, че ще получиш опрощение на греховете си, ако ги изповядаш, съжалиш за тях и поискаш промяна. Бог не е непредсказуем!

Може би неведнъж си се страхувал от свещеника, който изповядва… Тогава потърси друг, от който няма да се страхуваш. Свещеникът в този момент има за задача, да подпомогне срещата ти с опрощаващия Бог и да потвърди, че Бог наистина Ти е простил греховете.  

Голяма е отговорността на свещеника, за да изпълнява изповедта – особено по отношение на тайната, която засяга твоите грехове. Ако свещеникът, при който си се изповядал, разкрие Твоите грехове, той не би могъл да изпълнява задълженията си, до като не получи опрощение от самия Папа: не би могъл да отслужва Светата Литургия, да изповядва другите, да казва проповеди, дори да води вероучение, да освещава домовете или да освети водата… – всъщност, не би могъл да изпълнява никое  свещеническо служение.

Един от най-големите и най-тежки грехове, които свещеникът може да извърши, е да разкрие греховете (да предаде тайната на изповедта) на конкретен човек, който се е изповядал при него. Тежките църковни наказания, предвидени за такава ситуация са гаранция, че тайнството на изповедта е най-сигурното място за вярващите, които го използват. Ето защо, никой не трябва да се страхува, че греховете и слабостите, за които каже на свещеника по време на изповед, ще бъдат разкрити.

По какъв начин добре да се възползваме от тайнството на изповедта?

Една добра изповед изисква:

  1. Изпит на съвестта
  2. Разкаяние за греховете
  3. Твърдо решение да не се греши повече
  4. Искрена изповед
  5. Удовлетворение за греховете

Стъпка по стъпка

Преди да коленичиш пред изповедалнята, спри за момент и се помоли. Застани в присъствието на Бога. Направи знака на кръста: „В името на Отца и Син и Светият Дух. Амин”.

Кажи просто в сърцето си: „Боже мой, аз вярвам в Теб, доверявам ти се и искам все повече да те обичам. Ти отлично ме познаваш, Ти ме виждаш, Ти ме чуваш, Ти най-добре познаваш моя живот и знаеш всичко за мен. Смили се над мен! Моля те за смелост да преборя греховете, които извършвам заради човешка слабост. Знаеш колко голям страх изпитвам, за да ги призная, за да ги назова и да ги представя в тайнството Изповед. Моля те помогни ми! Дай ми смелост! Желание за обръщане!”

Припомни си, кога за последен път си се изповядал. Дали това е била добра изповед? Дали си изповядал всичките си тежки грехове? Дали си изпълнил даденото ти от свещеника покаяние ?

Помощ за изпит на съвестта въз основа на Десетте Божии Заповеди

I. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове, освен Мене.

Греховете, които се противопоставят на тази заповед: отричане или съмнение в истината за вярата; говорене без уважение за Бога, за Църквата, за светите неща и тайнствата; рядко пристъпване към тайнството изповед и Светото Причастие, приемане на Светото Причастие в състояние на тежък грях (светотатство), липса на всекидневна молитва; вяра в суеверия, гадаене и поличби (черна котка, гледане на кафе), четене на хороскопи, носене или притежаване на амулети; ходене по врачки, лечители; липса на доверие в Бог; да живееш, сякаш Бог не съществува; да разчиташ на собствените си заслуги, а не на помощта Му; призоваване на духове; участие в секти; прекален интерес към другите религии; четене на книги и списания, които се  противопоставят на католическата вяра и морал; липса на развитие на религиозното познание, липса на загриженост за религиозното възпитание на децата – когато не ги изпращам на катехизис и не ги вземам със себе си на Евхаристията в църквата в неделя, гордост, идолопоклонство – когато по-важни от Бог стават парите, властта, кариерата, някаква вещ

II. Няма да взимаш Божието Име напразно

Греховете, които са против тази заповед: изричане на Божието Име без уважение, със злоба, с пренебрежение; обиждане на Бога; говорене за Бога с ненавист или претенция; липса на реакция, когато другите обиждат Бог; неизпълнение на дадено обещание; обещаване на нещо лошо; отричане на вярата си и срамуване от нея; страх от свидетелстване за това, че си християнин.

III. Освещавай седмият ден – неделята

Греховете, които се противопоставят на тази заповед : пропускане на участие в Светата Литургия в неделя и на задължителните празници; разсейване по време на литургия; закъсняване за литургия; да се работи, не по задължение, в неделя и на празници, пазаруване в неделя; неспазване на постите и въздържанието от месо в петъците по време на пости; участие в празненства или дискотеки по време на пости и в петъците; не изпълнение на покаянието дадено по време на изповед; да се пропуска изповед поне веднъж в годината; неизповядване на всички тежки (смъртни) грехове по време на изповед;  приемане на Светото Причастие в състояние на тежък грях; неприемане на Светото Причастие по време на Великден.

IV. Почитай баща си и майка си

Греховете, които се противопоставят на тази заповед: неподчиняване на родители; бунтуване срещу съветите и заповедите на родителите; обиждане на семейството със своето поведение; липса на грижа за семейството;  лошо отношение към родителите и семейството, чрез думи и действия; заплахи към другите; липса на грижа за религиозното възпитание на децата; децата не посещават катехизис и не се водят на Светата Литургия в неделя; липса на молитва в семейството; липса на време за децата, съпруга или съпругата; неразбирателство със съпруга или съпругата; обиждане с думи и действия; липса на благодарност, безразличие; липса на добри отношения с братята и сестрите; липса на уважение към учителите и възпитателите в училище.

V. Не убивай

Греховете, които се противопоставят на тази заповед: омраза; завист; желание за отмъщение; гняв, караници, използване на физическа сила спрямо другите, участие в побои; липса на прошка; задържане на обиди в сърцето; пожелаване на лошо на другите; пожелаване на нещастието на някой; радост от чуждото нещастие; завист; пренебрежение към другите; присмиване, критикуване; лошо отношение към другите с думи и дела; вулгарно поведение; даване на лош пример; мисли за самоубийство; опит за самоубийство; желание за отнемане на живот на друг човек; нараняване на другия; безотговорно управляване на автомобил или друго превозно средство с риск за собствения живот и за друг човек; нарушение на правилата на пътя; липса на грижа за своето здраве или живот; липса на грижа за болните и страдащите в семейството и близките; използване на средства предизвикващи аборт, или приканване към тяхната употреба; помощ при извършване на аборт или склоняване към него; помощ при извършване на евтаназия или извършването й;  използване на процедурата инвитро или убеждаване да бъде извършена тази процедура; участие в греха на друг човек; склоняване към грях; предоставяне на възможност за извършване на грях, чрез неуместни разговори и поведение; приканване да се четат книги, предавания и интернет, които противоречат на вярата; нежелание за учене; пиянство; пушене на цигари; употреба на наркотици; прекалена употреба на лекарства; лакомия; липса на грижа за близките;  лош пример и съблазняване на другите; липса на уважение към животни и лошо отношение към тях.

VI. Не прелюбодействай

IX. Не пожелавай жената на ближния си

Греховете, които нарушават тази заповед: нечисти мисли, фантазии, желания, спомени; липса на грижа за скромност и срам в думите, жестовете, действията, постъпките, облеклото; посягане към порнографски издания, книги, филми; нечисти актове със себе си (самозадоволяване, мастурбация) или с друг човек; неморални контакти в интернет; ползване на проституция; хомосексуални действия; съжителство с момиче/момче без църковен брак; изневяра спрямо съпруга или съпругата; изнасилване; сексуални отношения с роднини; използване на антиконцепция или нейното разпространение и подкрепа.

VII. Не кради

X. Не пожелавай имота на ближния си

Греховете, които нарушават тази заповед: кражба на вещи или пари; съучастие в кражба или взлом; задържане на вещ без съгласието на собственика й; лъжене на бизнес партньори в договори и сделки; харчене на повече пари, отколкото позволява финансовото положение на семейството; прахосничество; несправедливост; егоизъм; удобство; купуване на ненужни неща; завиждане за по-добри финансови възможности; неизпълнение на служебните задължения; възползване от доверието на работодателите; липса на финансова подкрепа за Църквата и тези, които са в нужда; закъснение в изплащането на заплатите на наетите работници; несправедливо възнаграждение за работата; подкрепа за неморални и антихристиянски обществени и политически проекти; неучтиво и немарливо изпълнение на задълженията в работата; нарочно унищожаване на чужда собственост; мързел, губене на време.

VIII. Не лъжесвидетелствай

Греховете, които нарушават тази заповед: лъжа; отричане на истината за себе си , пред себе си и пред Господ Бог; посочване на слабите страни на другите; осъждане; клюкарство; злонамерено обсъждане на другите; потвърждаване на лъжливи информации; говорене на лъжливи и лоши неща за другите; преписване на изпити и контролни тестове; липса на искреност в действията; двуличие; заблуждаване; представяне за такъв, какъвто не си; лъжесвидетелство; неспазване на дадените обещания; 

В момент на тишина, съжали за греховете си и кажи на Господ Бог, че желаеш промяна. Можеш да го направиш с тези или с подобни думи: „Господи съжалявам, че те обидих с греховете си. Искам да ти кажа, че много те обичам, и желая да бъда винаги с Теб. Господи, смили се над мен! Искрено съжалявам за тези грехове, които си спомних в изпита на съвестта, и за онези, които не помня. Искам наистина да отхвърля от себе си всичко, което ми пречи, да обичам с цялото си сърце Теб и близките ми. Смили се над мен, Господи, с цялата си милост! Обърни лицето си от моите грехове и изтрий всичките ми прегрешения; създай в мен Господи чисто сърце и обнови силата на духа в мен! С цялото си сърце съм решен да се поправя. Искам да поправя всяка вреда, която съм извършил. Желая винаги да Ъи принадлежа и с помощта на Твоята благодат да избягвам всички грехове и възможностите за тях. Амин.”

Отиди при свещеника и помоли за тайнството изповед… 

Искрената изповед означава да признаеш в присъствието на свещеник всички тежки (смъртни) грехове, които си извършил след последната изповед. Смъртният (тежкият) грях е съзнателно и доброволно престъпване на Божия или църковна заповед.

СВЕТА ИЗПОВЕД

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин. (Правиш знака на кръста)

Благослови ме, отче, за да мога да изповядвам добре греховете си.

Изповядвам се пред Бога и пред тебе за всички грехове,

които съм сторил от последната си изповед насам.

Не съм се изповядвал… (Посочва се от колко време).

Моите грехове са следните… (Посочват се всички грехове, за които се сещаме).

Тези са, отче, моите грехове, които помня.

Прося опрощение за всички онези, които неволно не си спомням.

(След съветите на свещеника и дадена покора за удовлетворение,

се казва деяние на разкаянието)

Боже мой, моля Те да ми простиш греховете.

Разкайвам се от все сърце, защото като съгреших, аз изгубих Рая и заслужих пъкъла,

но още повече се разкайвам, защото оскърбих безкрайната Ти добрина.

Обещавам, с Твоята благодат, никога вече да не Те оскърбявам.

(След деянието на разкаяние свещеникът дава опрощение)

Милосърдният Бог Отец,

който чрез смъртта и Възкресението на Своя Син

помири света със Себе си

и изпрати Светия Дух за опрощение на греховете,

нека чрез службата на Църквата

ти даде опрощение и мир.

И аз ти прощавам греховете в името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.

(Правиш знака на кръста)

След края на изповедта, благодари на Господ за благодатта на опрощението. Можеш да го направиш с тези или подобни думи: „Господи Боже мой, благодаря Ти за това, че ми прости греховете. Чрез тайнството изповед отново ми даде Твоят Свети Дух, за да мога да продължа да бъда Твое дете. Ти не изостави грешника, но го търсиш с бащинска любов. Искаш, чрез опрощението на греховете да потвърдиш своята любов към мен. Ти постоянно ни възраждаш чрез Тайнството на опрощението и помирението, за да можем да приличаме все повече на Твоя Син. Благодаря Ти за прекрасното дело на Твоето Милосърдие! Обожавам Теб и Църквата за благодатта на спасението!  Подкрепяй ме в последователността да върша добри дела и не позволявай да се отдалеча от Теб! Слава Тебе Господи през всички векове на вековете! Амин. 

Покаяние

a) Покаянието пред Господ се случва, когато изпълняваме поставените ни от свещеника задачи след изповед.

б) Покайваме се пред ближния, когато поправяме извършените злини спрямо другите (на пример връщаме откраднатата вещ, признаваме, че сме излъгали…) .